Око да види, ръка да пипне: Пазаруваме най-малко онлайн в ЕС

Ние и румънците сме на последно място в ЕС
1 дек 2019 12:15, Петя Славова
89
Око да види, ръка да пипне: Пазаруваме най-малко онлайн в ЕС
Снимка: Pixabay

Българите и румънците са пазарували най-малко в интернет сред гражданите на страните членки на ЕС през 2018 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Само 21 на сто от сънародниците ни са прибягвали до електронната търговия миналата година, но все пак делът им е нараснал значително спрямо 2008 г., когато едва 3% от българите са пазарували онлайн, предаде Bulgaria ON AIR.

Това поставя страната ни на предпоследно място в ЕС след Румъния, където само 20% от хората разчитат на електронната търговия за покупките си.

Още по темата

Българите пазаруват в интернет предимно дрехи и спортни стоки – 76% от сънародниците ни са поръчвали такива стоки онлайн миналата година.

По този показател страната ни дори е на първо място в ЕС заедно с Холандия и Малта. Малко след нас са румънците със 73%.

33% от българите са поръчвали онлайн стоки за дома през миналата година, а следващи по популярност са онлайн резервациите за пътувания и настаняване с 21%.

Само 14 на сто от сънародниците ни са си поръчвали храна по интернет миналата година, а 15 на сто са пазарували електроника онлайн.

Последни по популярност са книгите и списанията – само 10 на сто от българите са правили подобни поръчки в интернет миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калпави пощи, измислени кредитни/дебитни карти от измислената банкова система у бегето, да изреждам ли още? Колко продавача в ибей че и в китайските сайтове пиша - не изпращаме в България!!! Ама защо беее, ние сме у европата. Кат сте в европата плащат ли ви с евро аааААА? В Шенген ли сте, можете ли да се вдигнете с колата си било то и у гърция без да ви рекетират на митниците? Стойте си в измислената Европа и недейте да ривете.
77
0
 
5
 
! Отговори
модерно преди 4 години
Хляб кисело мляко он лайн продават ли?И направления от личен доктор.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Око да види, ръка да пипне"Първо помислих, че ще има статия за сиски.
75
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до americano,улеснението ви е, че ви е евтин бензина и са ви направили широки пътища за да стигате по-бърже до уолмарта. Социалния живот като Европа го няма. Тука петъците са купон, барчета, мацки, кеф, после се жениш и поне веднъж в седмицата пак навън. В САЩ в Петък отварят консервите от уолмарта, запят реалитита по ТВ и стискат пищова, да не би некой да им звънне на вратата и да е убиец. В САЩ ако излизаш всеки Петък ще фалираш.
74
0
 
10
 
! Отговори
Е какво очаквате? преди 4 години
Повече от половината население на страната се състои от възрастни хора, пенсионери. За какво пазаруване онлайн да говорим. Хората в провинцията едвам оцеляват, а някой са виждали компютър само по телевизора. В големите градове и при младите покления е различно. Масово си пазаруват онлайн, и то не само в България а и в чужбина. Напоследък Алиекспрес е много популярно място за пазаруване заради ниските цени и големия избор. А някой вече си купуват и автомобили по интернет. От САЩ, Канада..
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как в силициева долина на Европата да се пазрува толкова малко онлайн. Това не е вярно
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите пазаруват най- малко онлайн, защото онлайн търговците нямат нужната култура и коректност спрямо клиентите. А куриерските услуги не са никак евтини. Чуждите онлайн платформи пробутват некачествените си стоки на българския пазар на по- високи цени. Качеството на стоките от чужди виртуални магазини за местния им пазар е едно, а за българския пазар е лошо и по- скъпо.
71
5
 
3
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Няами таквиз доходи, чи да рискувами да пазаруами техника онлайн. Всичко си купувам онлайн само без техника, а като са спраска пералня със сушилня(120 кила) как да им го върна на гет бг и после пак да *** зема?
70
1
 
6
 
! Отговори
americano до 48 преди 4 години
може да е по-лошо, ама НЕ е! Бедна ви е фантазията колко са достъпни нещата тука и колко е улеснен живота!
69
0
 
7
 
! Отговори
americano do 68 преди 4 години
какъв е тоя амазон бе, да не е български вариант, ха, ха
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 68Това което описваш няма нищо общо с начина на пазаруване, а и щом си го поръчал онлайн най-вероятно си го върнал също толкова безпроблемно. Аз пазарувам редовно онлайн (жена ми казва даже прекалено редовно) и основното което е проблем са размерите.
67
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 64 Кажи ми само как я правите тази магия...аз отивам в магазина и пробвам примерно обувки мой размер, но някои са ми тесни, някои са ми неудобни---Това е защото купуваш турски, български и китайски обувки и дрехи на които всеки път размера на един и същ номер е различен. Като си намериш твоя номер на маркови обувки и дрехи винаги номерата си отговарят и винаги стават.
66
1
 
10
 
! Отговори
OO преди 4 години
Има неща,които може да се купуват онлайн,но има и такива,които трябва да купуваме от магазините.
65
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди две седмици си поръчах от Амазон едни маратонки.Пристигнаха за седмица и останах неприятно изненадан.Не бяха в оригиналната си кутия и бяха НОСЕНИ.На дясната подметката беше тръгнала да се разлепва, а на лявата отпред при пръстите имаше две дупки.Върнах ги естествено.Според вас дали ще си поръчам нещо втори път онлайн?
64
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 4 години
До АнонименПо Коледа всичко е безплатно... Е, хубаво ще е да оставите вратата отворена и да изчезнете за час-два, пък ние ще ви го доставим през комина :)
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 64 Кажи ми само как я правите тази магия...аз отивам в магазина и пробвам примерно обувки мой размер, но някои са ми тесни, някои са ми неудобни, а вие хоп от една снимка в интеренет си избирате обувки и ви пасват винаги?Няма начин да ме убедите да започна онлайн пазаруване.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като се пазарува онлайн, пари дават ли се за закупеното?
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От години пазарувам дрехи и обувки от ибей и до сега съм имал само веднъж проблем, че не ми пристигнаха едни панталони в срок, но веднага си ми върнаха парите. Онлайн пазаруването е бъдещето, Хем е доста по евтино, хем и избора е огромен сравнение с предлаганото по магазините. И да го има тук в някой магазин иска много отделено време да се намери за да се купи.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 62 То акълът ти не е излизал от село за да не схванеш, че " викаш" е метафора.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Викам" ехееееее, юбрееее. Да не съм на село полето с овцете та да "викам". Замириса на прованс и пот.